Gecombineerde analyse bloembollen

posted in: Projecten

Functie

Het sorteren van zeer kwetsbare bloembollen op basis van de kenmerkende diameter.

Kenmerken

  • 240 stuks/minuut
  • bepaling kleinste omschreven diameter
  • geïntegreerde gewichtscontrole
  • geschikt voor zeer kwetsbare producten
  • gepatenteerde productdrager
  • Cognex Insight 2000 visionsysteem
  • PLC besturing
  • CANbus controle voor 13 aandrijvingen

Beschrijving

Een toonaangevende toeleverancier van machines in de bloembollensector verstrekte TEB Engineering de opdracht voor het ontwikkelen van een machine welke zeer kwetsbare bloembollen (o.a. ‘Fritelaria’) met behulp van een visionsysteem moet sorteren. Dit zou dan op dezelfde manier moeten gebeuren zoals dat nu in de markt geaccepteerd wordt: het meten van de cirkel van een gat waar de bol nog net doorheen gaat.

Bij de ontwikkeling van de machine speelde de kwetsbaarheid van het product een hele belangrijke rol. De bollen worden handmatig op dragers geplaatst welke de bol, ongeacht zijn vorm, in de geplaatste stand fixeren, zonder hem daarbij te beschadigen. De ontwikkelde drager is dermate innovatief dat deze vervolgens gepatenteerd is.

De ontwikkeling van het visionsysteem met bijbehorende belichting bleek een bepalende factor te zijn. In het ontwikkelde algoritme wordt van iedere bol de kleinst omgeschreven cirkel bepaald. Het algoritme is ongevoelig voor eventuele wortels, restanten aarde en variërende reflecties van de drager.

In de machine is tevens de mogelijkheid voorzien om bollen op gewicht te beoordelen en te sorteren. Een gecombineerde meting met vision is ook mogelijk.

Iedere bol die beoordeeld is, wordt verder getransporteerd naar een afvoerbaan waarop de producten zonder beschadiging worden opgevangen. Hierna worden ze handmatig weer in kratten gelegd om verder verhandeld te worden.