Crown van Gelder – Vervanging robots in de papierindustrie

Functie: Handling van verpakkingsmateriaal

Kenmerken:

  • Modernisering door nieuwe robots (ABB IRB6640)
  • Verbeterde nauwkeurigheid door toepassing visionsysteem (Cognex Insight)
  • Realisatie on-site binnen korte stilstandtijd.

Beschrijving:

Bij Crown Van Gelder in Velsen-Noord wordt hoogwaardig papier geproduceerd dat op rollen wordt uitgeleverd. Deze rollen zijn voorzien van beschermend verpakkingsmateriaal, waaronder zogenaamde ‘kopplaten’ welke door robots worden aangebracht. Met een aantal discrete sensoren werd hierbij de positie van de plaat bepaald voordat de robot deze op de rol aanbrengt.

De bestaande robotinstallatie was na 16 jaar aan vervanging toe, tevens was er ontevredenheid  over de betrouwbaarheid van het sensorsysteem.

TEB heeft voorgesteld om de positiebepaling uit te voeren met behulp van een visionsysteem: met behulp van IR-verlichting en camera’s wordt de exacte positie van de kopplaat bepaald. Met deze informatie kan de robot de kopplaat binnen nauwe tolerantie aanbrengen op de rol.

Het gehele systeem is turn-key geleverd en binnen enkele dagen functioneel opgeleverd. Het visionsysteem heeft ondertussen zijn waarde bewezen: de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van deze oplossing zorgt voor een storingsvrije installatie.

Zie ook dit artikel van het vaktijdschrift Aandrijftechniek.