Eurofins – Asfaltscanner

posted in: Projecten, Special Products

TEB heeft een eerste versie van een Asfaltscanner ontworpen, gebouwd en in bedrijf gesteld bij Eurofins te Barneveld. Het toestel voorziet in het automatisch scannen van zogenaamde asfalt-boorkernen die uit het wegdek worden geboord.

De asfalt boormonsters zijn belangrijk voor het bepalen of gedeelten van de deklagen kunnen worden hergebruikt bij wegrenovaties.

Vanuit de wegenbouw komen er grote aantallen van deze boormonster naar Eurofins. Tot voor kort werden deze kernen visueel (met het oog) beoordeeld, met een maatlatje werden de laagdikten gemeten en de diameter van de grootste steen bepaald. Dit alles werd op een geschreven documentje vastgelegd.

Geautomatiseerde oplossing

Omdat dit nogal tijdrovend is, en lastig te standaardiseren, werd uitgezien naar een geautomatiseerde oplossing. TEB heeft daartoe na verschillende gesprekken met Eurofins een eerste ontwerp gemaakt, dit werd met hen besproken en na enige aanpassingen werd er een definitief ontwerp gemaakt en gebouwd. Deze werd naar tevredenheid getest en in juni 2014 geïnstalleerd op  het laboratorium in Barneveld. De bijbehorende PC is voorzien van een rapport-generator waarin  alle relevante informatie wordt vastgelegd.

De laboranten zijn erg blij met deze stap vooruit; hun werk is een stuk gemakkelijker geworden met deze Asfalt Scanner. Wij wensen Eurofins veel succes met het gebruik van dit toestel.

TEB Industrial Projects levert, turn-key, maatwerk oplossingen voor de industrie: productie-automatisering, speciaalmachinebouw, vision- en robotsystemen.

 

© TEB Industrial Projects 2014