Sanquin – Uitwassysteem (Cell Washer)

posted in: Nieuws, Projecten

TEB heeft in opdracht van Sanquin een vernieuwde versie ontwikkeld van een uitwassysteem. Een eerste prototype is gebouwd en succesvol gevalideerd, waarna alle bestaande apparaten vervangen zullen worden.

De klant aan woord:

Wij zijn het expertiselaboratorium op het gebied van de Erytrocytenserologie binnen de afdeling  Immunohematologie van Sanquin Diagnostiek.  Wij verrichten diagnostische bepalingen op het gebied van transfusieproblematiek en zwangerschapsimmunisatie voor klanten binnen heel Nederland.

We zijn gespecialiseerd in onderzoek naar antistoffen die gericht zijn tegen bloedgroepstructuren op rode bloedcellen. Naast de bekendere bloedgroepen ABO en RhD zijn er nog zo’n 350 andere bloedgroepen. Sommige mensen vormen antistoffen tegen één of meer van deze structuren na een bloedtransfusie, en in geval van zwangerschap kunnen deze antistoffen in de bloedcirculatie van het kind terecht komen. Voor een groot deel van de testen is het nodig rode bloedcellen, als onderdeel van de testprocedure, te wassen met een zoutoplossing.

Onze oude apparaten, waarmee meerdere buizen tegelijk gewassen konden worden, werden niet meer geproduceerd. Een handmatige procedure per buis of een volledig geautomatiseerd systeem was voor ons geen optie. Gelukkig was TEB bereid met ons mee te denken en hebben ze een goed apparaat voor ons ontwikkeld, volledig naar de stand van de techniek. We zijn blij met de nieuwe uitwasapparaten!