‘Iedereen’ heeft het erover: De voedingsmiddelenindustrie moet aan de collaboratieve robots.
Natuurlijk is de opmars van de robots en daarmee ook de cobots niet te stoppen, maar om nu meteen massaal aan de cobotica te gaan…
We kennen allemaal de industriële robots, heel veel toegepast in de automobielindustrie: groot, zwaar, supersnel en heel gevaarlijk waardoor deze achter een levensgroot hek staan en je er alleen bij kunt wanneer robot ‘uit’ staat. Gelukkig gebeurt dat uitschakelen automatisch: wanneer het toegangshek opent, schakelt de robot meteen uit, ook wordt er wel gebruik gemaakt van lichtschermen: even je voet over de lijn en huppakee de boel staat stil: doellijntechnologie avant la lettre.
Maar wat in het geval van een cobot? Deze is bedoeld om samen met een operator te werken: co-creation. Nu werken operators natuurlijk ook heel erg snel en zal een cobot dat eerst nog maar eens zien te evenaren, maar het is natuurlijk geen wedstrijdje. De cobot geeft dingen aan of houdt dingen vast waardoor een operator een product kan bewerken of samenstellen.
Laten we eerst eens even zien wat er zoal kan en wat de consequenties zijn: Een cobot is dus bedoeld om samen met een operator te werken, hierdoor is een hek eromheen dus niet gewenst. De hele opstelling wat geacht veilig te zijn, hierdoor zal de cobot ook meteen beperkt zijn in zijn snelheid. Ook is een cobot beperkt in de zogenaamde pay-load; zeg maar het gewicht wat de robot maximaal kan tillen. Ook is de ‘reach’ beperkt, het bereik van de robot.
Maar wat heb je dan aan zo’n ding? Wel, steeds meer is ARBO een belangrijk aspect bij de overweging een robot of cobot in te zetten. Vaak zijn de 3D’s van toepassing: Dirty, Dangerous en Dull.
Niemand houdt van vies, gevaarlijk en saai werk, maar een robot en/of cobot vindt dit juist fantastisch en kan dat ook úúúren en zelfs 24/7 voor meerdere jaren achtereen volhouden (voorbeelden binnen de TEB klantenkring). Denk hierbij aan herhalingen van (complexe) bewegingen in een al-dan-niet onprettige omgeving (hete oven of een koude vriescel), maar ook allerlei andere processen lenen zich voor robotisering.
De overweging om voor een cobot, dan wel een industriële robot te gaan is een belangrijke beslissing, niet altijd is een cobot de beste oplossing, net als omgekeerd een 6-assige niet overal past.
Wanneer u hierover meer wilt weten of binnen uw bedrijf een 3D situatie heeft, is een gesprek met een robot deskundige van TEB Industrial Projects een goed begin.
Wij zijn gevestigd in Heerhugowaard, van waar uit wij projecten verzorgen door de gehele Benelux.
U kunt ons bereiken via sales@teb.nl of 072 – 5741914 en kijk op www.teb.nl voor enkele voorbeelden.